Skillnader mellan no limit- och fixed limit-holdem

För det otränade ögat kan det se ut som att no limit- och fixed limit Texas Holdem Poker är samma spel. Alla spelare får två hålkort, det kommer maximalt fem gemensamma kort på bordet, det läggs mörkar och spelare agerar i samma turordning i båda spelformerna. Dessvärre finns det mycket bakomliggande spelteori som gör att no limit- och fixed limit holdem skiljer sig åt väsentligt.

För det första är inställningen till spelet lite olika. Fixed-limit är de små beslutens spel och är mer eller mindre ett nötande (speciellt vid fulla bord). En bra spelares förväntade vinst ligger någonstans kring två stora betar per timme, och för att nå dit gäller det att fatta bra beslut hela tiden. Det krävs att man har förhållandevis höga starthandskrav, tar positionen i beaktande, analyserar motståndarna, struntar i att bluffa obluffbara spelare etc. Allt som ingår i en vinnande holdem-strategi med andra ord. Eftersom vinsten på ett $1/$2 limit-bord bara är $4/timme säger det sig självt att några dåliga bluffar, alternativt dåliga synar, innebär att förtjänsten snabbt försvinner. Överskatta inte bluffens betydelse. Läs mer om att bluffa i poker.

Naturligtvis gäller detta också no-limit i det avseendet att det går ut på att spela bra poker, men i no-limit ställs man oftare inför stora välDigt avgörande beslut. Det kan vara ett enda val som är skillnaden mellan vinst och förlust. Gör man en dålig syn i no limit kan det kosta ett helt inköp medan det i limit bara innebär en extra bet. No limit spelare som försöker sig på limit tenderar därför att syna för mycket. De tänker något i stil med: ”Det är ju ändå så pass billigt att syna”, eftersom de är vana att syna betar som är lika stora som potten. Detta gör att de ibland ”slösar bort” sin förväntade vinst och blir bordets fiskar.

Ett grundläggande pokerstrategiskt koncept är att vakta sina bra händer. Har Du topp-par på floppen, och det ligger två kort i samma färg på bordet, är standardspelet att beta och höja för att låta någon som drar till färgen få betala. Där skiljer sig inte spelen åt. Men i stora drag kan man säga att det är vanligare att syna med sämst hand (men som har möjligheter att förbättras) i fixed limit holdem. I fixed limit kan Du räkna ut vad Ditt drag kommer att kosta eftersom ingen spelare kan smälla på och driva ut Dig ur potten.  Det är så att säga lättare att förutse vad som kommer hända på senare gator i fixed-limit, och även om detta gör spelet mer statiskt är det viktigt att ha i bakhuvudet.På andra sidan av samma mynt finner vi positionsspelet. Det är alltid viktigt att försöka spela ”i position” så ofta som möjligt. Ju senare Du får ta Dina beslut desto större chans har Du att vinna. Detta är om möjligt ännu viktigare i no-limit holdem. Låt säga att Du har ett drag och är tvungen att agera först mot en motståndare. Semi-bluffar Du och betar riskerar Du att bli höjd så att Du tvingas släppa handen. Har Du däremot position, och det blir checkat till Dig, kan Du beta och ha en god chans att ta hem handen. Skulle Du ha position och någon betar kan Du också räkna på om Du har odds till att syna eller om Du ska höja för att försöka ta hem potten. Limit-spelare tenderar att spela alla drag från alla positioner i no-limit holdem och det är ett kostsamt misstag.

Grundläggande kan man säga att även om Du är en vinnande limit-spelare innebär det inte att Du vinner i no-limit och vice versa. Funderar Du på att byta spelform rekommenderar jag att Du börjar på lägre nivåer än de som är jämförbara med de Du spelade tidigare. Förövrigt tycker jag att det är klokt att bli bra i både no- och fixed-limit. Att ha kunskaper om båda spelformerna gör Dig till en bättre pokerspelare i stort.

Det var allt vi hade att bjuda på i pokerväg, hoppas de har varit givande och att Du kammar hem stora pengar på pokern. Och kom ihåg:

Spela inte för mer än vad Du har råd med!

// Nudeln.seGå till:


Din banner här?

 Besökarnas länkar

eXTReMe Tracker